Van Ouwerkerk Sport- en Ontspanningsmassage

Nieuws · Slechtziende masseur begint eigen praktijk‘Mijn beperking is in dit vak geen beperking’

MIDDELBURG – Zijn slechtziendheid is voor Stefan van Ouwerkerk geen reden om niet alles uit het leven te halen. De 25-jarige Middelburger opent volgende maand zelfs zijn eigen zaak: Van Ouwerkerk Sport- en Ontspanningsmassage. “Ik ben niet iemand die snel iets opgeeft en ga gewoon door met wat ik wel kan. Dat is nog heel veel.”

Door Britta Janssen

Met zijn linkeroog ziet Stefan nog tien procent en met zijn rechter alleen het verschil tussen dag en nacht. Dat komt door een chronische ontsteking aan de oogzenuw, waarvan artsen de oorzaak niet kunnen achterhalen. Mijn ogen gaan geleidelijk achteruit, maar ik weet niet of ik helemaal blind word. Over het verloop van de ziekte kun ze in het ziekenhuis niets zeggen.”

Doorzettingsvermogen
Stefan is niet het type dat bij de pakken neer gaat zitten. Dat hij maar liefst drie studies heeft afgerond, bewijst wel dat Stefan doorzettingsvermogen heeft. Hij is afgestudeerd in de richting sociale dienstverlening, sociaaljuridisch medewerker en sportmassage. Voor deze laatste opleiding is hij afgelopen zomer geslaagd, bij het Nederlands Genootschap voor Sportmassage. Door de stage tijdens een eerdere studie kwam hij in contact met het bedrijf Visio, een organisatie voor mensen met een visuele beperking die onder andere opleidingen aanbiedt. Zo kwam Stefan op het idee om de studie sportmassage te gaan volgen. “Ik was altijd al geïnteresseerd in het menselijk lichaam en masseren vond ik ook altijd al leuk. Dit is een geweldig beroep en mijn beperking is er geen beperking bij. Ik ben net zo goed als een ‘gewone’ masseur.” De lessen waren speciaal afgestemd op mensen met een visuele beperking. “Wij gebruiken hoofdzakelijk de tast natuurlijk. Want ja, leren over alle spieren van het menselijk lichaam kunnen wij moeilijk door een skelet voor de klas te zetten, haha.”

Discreet
Mensen die zich laten behandelen door Stefan zullen niet merken dat hij slechtziend is, maar hij vertelt al zijn klanten vooraf over zijn beperking. “Mijn handicap heeft ook zijn voordelen. Sommigen voelen zich bijvoorbeeld sneller op hun gemak als ze zich moeten uitkleden.” Tijdens de behandeling gaat Stefan heel discreet te werk. “Ik vertel continu wat ik aan het doen ben en wat ik ga doen, zodat mensen niet schrikken. Ik zal niet opeens mijn handen op iemands schouders leggen.”
De startend ondernemer benadrukt dat hij niet alleen voor sporters veel kan betekenen. “Ik geef sport-, stoel- en ontspanningsmassages. Bij een stoelmassage behandel ik iemand twintig minuten en daarbij kunnen de mensen hun kleding aanhouden. Bedrijven regelen dat vaak voor het personeel, omdat het stress vermindert. Maar ik doe het ook bij particulieren aan huis. Omdat ik voor speciaal taxivervoer in aanmerking kom en de stoel heel mobiel is, kan ik overal naartoe. En de ontspanningsmassages zijn er ook voor iedereen.”
Om te beginnen werkt Stefan op zaterdagochtend van 9.00 uur tot 13.00 uur en op dinsdagavond van 18.30 uur tot 21.00 uur, maar het is de bedoeling dat die uren uitgebreid worden. Stefans praktijk opent vanaf 2 februari in het nieuwe praktijkcentrum Het Gemeentehuis in Middelburg/Sint Laurens. “Daar werk ik onder meer samen met fysiotherapeuten, homeopaten en osteopaten. Dat heeft als voordeel dat we iemand heel makkelijk naar elkaar kunnen doorsturen als we ze zelf niet kunnen helpen.” Binnenkort gaat Stefan ook een praktijk aan huis beginnen, aan de Grevelingenstraat 21 in Middelburg.


Bekijk: